Den daglige rytme: (Mand 70 år)

Min dag starter med et bad, mens min kone stadig ligger og luner sig. Når badet er overstået, starter jeg dialysen, dækker morgenbord og laver kaffe. Når min kone kommer ud af badet, er morgenbordet klar, og vi hygger os med kaffen, mens dialysen bliver færdig.

Til frokost foregår, det på samme måde:  dialysen foregår, mens jeg laver frokost og spiser.

Efter aftensmaden, når der skal vaskes op, plejer jeg at trække mig tilbage og skifter væske, mens jeg ser tv. Det er ikke, fordi jeg vil unddrage mig opvasken, men vi bor i et lille kollektiv, og jeg plejer at stå for madlavningen. Den sidste gang, jeg skifter væske, er lige inden sengetid, og det er lidt forskelligt, hvad tid det bliver.

Jeg var ikke færdig med at rejse: (Kvinde 77 år)

Da jeg kom i p-dialyse, troede jeg, at jeg var færdig med at rejse med min familie, som jeg plejede. Men en dag kom min svigersøn og sagde: ” Nu har vi fået en så stor bil, at du kan komme med på vinterferie”. Så jeg var med min datter, svigersøn og mine 2 børnebørn en uge i Østrig. På turen derned havde jeg varmet en pose med væske og 2 varmedunke, så jeg skiftede dialysevæske, mens vi kørte. Det fungerede fint.

Året efter var vi i Norge på vinterferie. Vi havde hverken strøm på turen, eller i den dejlige bjælkehytte, vi skulle bo i. Men gik det fint med at få varmet dialysevæsken alligevel. Hvis du tager posen med under dynen, bliver den ganske lun i løbet af natten !

Husk at vaske hænder: (kvinde 55 år)

Jeg har været i dialyse i en årrække og skifter pose 4 gange dagligt. Det vigtigste er renhed – så vask altid hænderne før skift. Det er også vigtigt, at bord og tilbehør afsprittes, det kan ikke blive for rent, synes jeg ! Jeg bruger gummihandsker, fordi min hud ikke kan tåle håndsprit.